Lekvár na maslo alebo tuky do lekváru?

Pridal: | Publikoval na: august 29, 2015

Ako malé dieťa som býval v bytovke, kde sme si každý kúrili uhlím a varili v kuchyni na sporáku, do ktorého sme nosili uhlie z pivnice. Pretože aj v lete na prázdninách u starých rodičov sa kúrilo uhlím alebo drevom, pripadalo mi to normálne. A normálne bolo na jeseň v kuchyni variť lekvár zo sliviek alebo marhúľ. Uvariť veľký hrniec dobrého lekváru trvalo niekoľko dní.

Sporák v kuchyni sa využíval na varenie aj kúrenie celého bytu. Takže sa v ňom kúrilo v podstate celý deň. A keď už sa kúrilo, nebol problém variť ten lekvár. Ak nerátam to, že bolo treba pri ňom stáť a miešať ho, aby sa slivky nepripálili na dno hrnca a lekvár nezhorkol. Pri miešaní sme sa striedali my súrodenci aj rodičia, prípadne sa lekvár odstavil, keď sme už boli unavení z toľkého miešania alebo sme mali iné povinnosti. Okrem času nás príprava lekváru nič nestála, využívali sme „odpadné teplo“. Na rozdiel od dneška, keď sa v moderných bytoch musí pustiť plynový alebo elektrický sporák a varenie lekváru nás stojí peniaze za energiu.

A ešte jeden rozdiel v príprave džemu z ovocia oproti minulosti tu je. Okrem ovocia a cukru sa na jeho prípravu nič iné nepoužívalo. Z lekváru sa na miernom teple dlhým varením poctivo odstraňovala voda, kým masa rozvareného ovocia nezhustla.

kompoty

Dnes pohodlní ľudia radšej nasypú do lekváru prášok, ktorý po prejdení varom celý objem hrnca zahustí. Väčšinou sa jedná o prírodný pektín, takže by to problém byť nemusel. Keby.

Keby sa v sáčku nenachádzali ešte ďalšie látky. Často je to fruktóza alebo fruktózový sirup. Látka oveľa sladšia, ako biely repný cukor. A tiež lacnejšia. Lenže si myslím, že u nás nemáme toľko ovocia, aby sa z neho získalo toľko ovocného cukru, koľko sa ho minie v potravinárskom priemysle. Oveľa dostupnejší (technicky a cenovo) je fruktózový sirup, získaný štepením škrobov z geneticky modifikovanej kukurice alebo zemiakov. Prečo by som ho mal jesť? Aby výrobca potravín ušetril? Kašlem na neho aj jeho šetrenie, ja si chcem šetriť svoje peniaze a svoj zdravie. Jeho problémy ma nezaujímajú, tak isto ako jeho nezaujímajú moje problémy.

A ešte jedna vec je v tých sáčkoch na rýchle varenie lekváru. Rastlinný tuk. Vraj ako látka zabraňujúca peneniu zmesi lekváru pri varení. Sranda, čo poviete? Keby sa lekvár nevaril tak rýchlo, tak by nepenil a nebolo by potrebné do neho pridávať rastlinný tuk pochybného pôvodu. Veľmi pravdepodobne je to palmový tuk. Ako môže byť lacnejší, ako tuk z u nás pestovanej repky alebo slnečnice? A je vôbec lepší, ako ten náš?

Takže keď si doma varíte lekvár z ovocia a pridávate do neho tieto prípravky, hoci aj tie najznačkovejšie zo značkových, rovno si varíte lekvár s maslom. Teda s nátierkou z rastlinného tuku, pretože by to bola urážka poctivého masla, to čo som napísal pred chvíľou.

dzem

Normálne je dať si chlieb maslo a na maslo lekvár. Moderní producenti priemyselných potravín nám tuk pridávajú rovno do lekváru. Ako ďaleko je od takýchto „pochúťok“ k amarounom?

Väčšina ľudí sa snaží doma pripravovať nie len lekvár, ale aj kompóty či čalamádu a iné domáce pochúťky preto, aby boli svojím zložením zdravšie, ako tie kupované. To by ste ich ale museli pripravovať tradičným spôsobom a nepoužívať tieto moderné urýchľujúce prípravky. V opačnom prípade si rovno môžete kúpiť tie blivajzy v obchodoch hotové a ušetríte čas aj energiu.

Čítať zloženie potravín a prípravkov sa rozhodne vyplatí. A nekupovať tie, čo nám nevyhovujú.





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.