Čajové obaly a visačky zbierajú hlavne Holanďania

Posted by: | Posted on: jún 18, 2015

Čaj! Predovšetkým v 19. storočí, ale aj dávno pred ním a dávno po ňom, malo toto slovo priamo magické kúzlo. Čaj, vzácna rastlina, ku ktorej sa viaže toľko starobylých legiend a príbehov … Čaj, ktorý rastie v tak ďalekých, exotických krajoch … Čaj, kráľovský, prestížny, vývozný produkt, ktorý je náročné získať a dopravovať cez polku sveta … A v neposlednom rade – čaj, po ktorého sparení a vylúhovaní získame neobyčajný povzbudzujúci nápoj vyvolávajúci dlho trvajúcu sviežosť, teda akýsi zázračný elixír mladosti.

Niet preto divu, že sa nielen čaj, ale aj najrôznejšie predmety a doplnky, ktoré si dokážeme predstaviť v spojitosti s týmto nápojom, stali aj predmetom cieleného záujmu zberateľov.

Čo kto zbiera?

Zberatelia zhromažďujú obaly na sypaný čaj (dózy najrôznejších podôb a z najrôznejších materiálov), dobové i súčasné čajové prospekty a literatúru, ale predovšetkým papierové (i moderné fóliové) obaly porciovaných čajov (veľmi často vrátane samotných čajov), visačky a papierové či iné škatuľky na porciovaný čaj.

Najviac zberateľov čajových artefaktov žije v krajine svetobežníkov, cestovateľov a obchodníkov – v Holandsku. V Holandsku dokonca vychádza niekoľko špecializovaných časopisov, určených priamo pre zberateľov čajových obalov a visačiek a koná sa tu rad pravidelných zberateľských čajových búrz.

Zaujímavosti o kúzelnom nápoji

Čajovník rastie predovšetkým v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Medzi čajové veľmoci patrí už spomínaná Čína, India, ale aj Srí Lanka, Pakistan, Irán, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, juhoamerická Argentína a africká Keňa. Pestovanie a šľachtenie čajovníka je považované takmer za umenie, existuje napríklad mnoho spôsobov zostrihovania čajových lístkov (čajovník je vždyzelený ker, ktorý voľne dorastá až do výšky tridsiatich metrov, experti ho ale na plantážach väčšinou nechávajú dorásť len do výšky približne jedného metra). Pre kvalitu čaju je určujúce miesto pestovania, nadmorská výška, klimatické podmienky, druh čajovníka, jeho vek, časť kríku, z ktorých sú lístky strihané, veľkosť a farba čajových lístkov, poradie úrody (čajové lístky sa zostrihávajú niekoľkokrát do roka), prítomnosť alebo naopak neprítomnosť čajových púčikov…

sacek-caj

Najlepší čaj na svete?

Podľa niektorých odborníkov je najlepším čajom na svete SPTGFOP1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe z indickej provincie Darjeeling. Natrhaný v nadmorskej výške 2 200 metrov, pri druhej žatve, z najmladších lístkov čajovníka starého päť rokov.

rozdelenie čajov

  • Biele – s rovno usušenými listami (väčšinou ide o veľmi mladé lístky).
  • Zelené – neprechádza oxidáciou. Sušia sa na panviciach alebo naparujú.
  • Polozelené – lístky prešli kratšou oxidáciou.
  • Čierne – lístky sa mechanicky narušia a prejdú úplnou oxidáciou.
  • „NECA“ – rooibos, maté, lapacho, honeybush, lipa, jahoda, bylinky…

Romantické čajové cesty

Predovšetkým v 19. storočí túžili európski konzumenti čaju po najlepších čajových lístkoch z ázijských prvých zberov. Z juhovýchodnej Ázie do Európy preto dopravovali čaj najrýchlejšie lode tej doby: takzvané čajové klipre (štíhle, vysoké plachetnice s extrémne mohutným oplachtením na troch aj štyroch extrémne vysokých sťažňoch), ktoré dosahovali rýchlosť až 21 uzlov. Najznámejšími čajovými kliprami boli Ariel, Cutty Sark, Rainbow, Lightning …

Koniec romantickému pretekaniu prinieslo otvorenie Suezského prieplavu v roku 1869 (najrýchlejšie plachetnice s čajmi doposiaľ oboplávali pri ceste do Európy južný cíp Afriky). Do nového prieplavu sa už voľne manévrujúce clippery nevošli a ich úlohu prevzali parníky.

Príbeh čajového vrecka

Prvý čajový sáčok bol patentovaný v roku 1903 a bol z hodvábu. V súčasnosti sa používajú väčšinou čajové vrecúška papierové. Zvyčajne majú štvorcový alebo obdĺžnikový tvar, niektorí výrobcovia ale experimentujú napríklad aj so sáčkami kruhovými alebo v tvare priestorovej pyramídy, aby umožnili rýchlejšie a rovnomernejšie vylúhovanie čaju.





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.